't Kinderspöl maakt duidelijk: Jeugdtheater is van levensbelang
Wie: 't Kinderspöl uit Sinderen
Wat: Scrooge
Waar: Buurtschapshuis Sinderen
Wanneer: Zaterdag 14 december 2024
Regie: Robert Heezen
Maar liefst 18 kinderen bevolkten het grote toneel van het Buurtschapshuis in Sinderen. Ze speelden het overbekende Christmas Carol van Charles Dickens. "Scrooge"heette deze bewerking speciaal voor kinderen.
Laat ik het daar eerst over hebben. Als ik zeg "overbekend", betekent dat overbekend voor mij en mijn generatiegenoten. Voor de kinderen is het verhaal wellicht ook bekend, maar de taal waarin het verhaal geschreven is en de wereld die het verhaal beschrijft zijn dat zeker niet. En toch rolden de zinnen en woorden van dat verhaal uit de monden van de kinderen alsof ze in die vreemde wereld waren geboren en getogen.
Wat ervoor nodig is
Niemand in de zaal maakte zich daarover een gedachte, maar ik weet wat ervoor nodig is om taal die niet de jouwe is op een natuurlijke manier te spreken. Oefenen, inleven, verbeelden, doorzetten totdat het lukt. En dat doen die kinderen allemaal om op het toneel het beste te brengen wat ze kunnen brengen. Dat heet: een prestatie leveren.
Als ze zich voorstelt welke energie en toewijding die kinderen daarvoor moeten hebben opgebracht zal elke leerkracht met jaloezie naar regisseur Robert Heezen kijken. Hoe flikt die man dat? Nou, het antwoord is simpel. Die man doet dat door het theater. Want theater eist van spelers alles wat ze kunnen leveren. Ook van kinderen.
Wat het oplevert
Het verhaal van Scrooge werd op een mooie manier verteld. De schrijver heeft het ingekort tot voor kinderen te behappen proporties. Het oorspronkelijke verhaal gaat over grote emoties en laat Scrooge op een slimme manier afdalen in zijn psyche. "Een droom" zegt vertelster Emma tegen het publiek. Dat snappen de kinderen in de zaal.
Dat het veel dieper gaat dan dat; dat Scrooge -juist- op Kerstavond bevangen wordt door een enorme eenzaamheid, gevolgd door een aanval van spijt en wroeging over de vergooide kansen in zijn leven en het verdriet over het verlies van zijn vriend en partner Marley, daar moet je bij kinderen niet mee aankomen. Maar zij snappen heel goed uit de eenvoudige gebeurtenissen dat Scrooge een strenge, harde man is die tot inkeer komt. Als in een sprookje. Juist ook omdat het zich afspeelt in een tijd die onbereikbaar ver van hen afligt.
Decor, kostuums, pruiken en krachtige kinderen
Het hele spel van 't Kinderspöl zag er schitterend uit. Hoe jaloers zou je kunnen zijn -als kind- als je je vriendinnen ziet in zulke prachtige kostuums met zulke mooie pruiken. En ze zo stevig ziet staan in het volwassen decor dat de decorbouwers van 't Buurtschap hebben gerealiseerd. Ze haperen niet of nauwelijks, zijn zelfverzekerd en tonen een kracht die duidelijk maakt: dit is hun terrein. En of ze nou een van de geesten spelen, of de kleine Tim op zijn krukken of Scrooge, of Bob Cratchit het maakt niet uit, alle kinderen stralen kracht uit.
Dat zouden ze allemaal moeten hebben
Je zou het alle kinderen gunnen, in zo'n groep zulke "echte" stukken te spelen onder zo'n gedreven regisseur. Als dat je hobby is, dan is het een hobby die je vormt voor de rest van je leven. Dan snap je de betekenis van taal, dan kun je je inleven in je medemens en begrijp je beter andere werelden. De genoemde leerkracht likt er haar vingers bij af
Maar helaas is er in onze gemeente maar één zo'n groep. En nog helazer zijn er in de Achterhoek en Liemers maar twee van die groepen. Even afgezien van de musicalgroepen die er zijn. Andere tak van sport. Ook belangrijk, maar anders. Het echte theater gaat over taal, het leven, de worstelingen en de psyche. En daar ging het allemaal over deze voorstelling. Wat een kostbaar bezit voor onze gemeenschap.