Diagnose V.O.V.O. Breedenbroek - Met veel zorg bereid
Wie : V.O.V.O. Breedenbroek
Wat : Het zal me een zorg zijn door Mark Boer
Waar : Zaal Koenders Breedenbroek
Wanneer : 27 januari 2024
Nog te zien : zondagmiddag 4 februari
Regie : Eddy van Ee
De eerste indruk
Het was het eerste toneelstuk waar ik in het nieuwe jaar naar toe ging en misschien dat het daaraan lag dat ik er direct bij binnenkomst zin in had. Het vrolijke gebabbel van een volle zaal, de geur van versgezette koffie, een wankele oude dame die door bereidwillige handen het gangpad door werd geholpen: alles ademde echte gezelligheid, in de betekenis van het samen goed hebben. Daar draagt natuurlijk ook de nieuwsgierige spanning aan bij, die hoort bij een première. Onderhand ken ik de mensen van V.O.V.O. goed en ik weet dat ze veel werk maken van hun stukken. Met regisseur Eddy van Ee aan het roer wordt koers gehouden, ook al had die koers hen de afgelopen weken langs de randen van de afgrond gevoerd. Alleen doordat Eddy van Ee zelf de hoofdrol op zich nam -wat een risico!- konden de voorstellingen doorgaan. Genoeg om je zenuwachtig over te maken, dus.
De meeste ervaring
Theo Vinkenvleugel en Nardi Geven zijn twee van de meest ervaren spelers van V.O.V.O. en dat was deze avond goed te merken. Beide spelers vormden de helft van de bewonersgroep van een zorgboerderij in problemen. Theo als de nukkige Toon en Nardi als de optimistische Thea. Het doek ging op en de eerste scène was meteen raak. De sfeer in de zaal had meteen vat op de spelers en andersom. Fijn geacteerde personages die meteen kleur aan het stuk gaven. Vloeiende teksten in het dialect, vaak met een mooie timing, veelzeggende mimiek en -niet in het minst- het voor hun leeftijd uitstekende fysieke spel. Alles hebben deze twee spelers in huis.
Verbogen agenda's en dubbele levens
Al snel was duidelijk dat zo'n beetje alle personages een verborgen agenda hadden dan wel een dubbel leven leidden. Gelukkig hadden de personages niet allemaal verborgen relaties met elkaars partners, dat zou te plat zijn. Soms was er in het verleden iets misgelopen of was er iets voor de inspectie te verbergen. En Freek, (mooie rol voor Joop te Linde) had 20 jaar in coma gelegen, weer een heel andere vorm van een dubbel leven. Dat alles maakte dat je de intriges -ook al waren ze soms wat gekunsteld- makkelijk kon accepteren. Zo kon het publiek echt meeleven met de personages. Fijn dat zelfs tot ver in het derde bedrijf zo'n dubbel leven tot een verrassende wending van het verhaal kon leiden. "Never een dull moment" zeggen de Engelsen dan. En zo was het.
De reddende engel
was natuurlijk regisseur Eddy van Ee die een van de dragende rollen op zich nam, toen de oorspronkelijke speler door omstandigheden af moest haken. Soms loopt dat zo. Het is voor de hand liggend, maar niet altijd een succes als dan de regisseur die rol over gaat nemen. In dit geval wel. Als je het niet wist zou je denken dat de rol van Coen, de verwarde tuinman, van meet af aan door Eddy van Ee was vertolkt, zo sterk gaf hij vorm aan deze personage. Fijn voor zijn medespelers, die konden leunen op zijn spel en helemaal fijn voor het publiek, dat geen moment notie had van de tegenslag van de groep. Het genoot een avond lang van een fris en fruitig stuk, liefdevol gespeeld door een frisse groep spelers!
Aldus
Werd het een heel prettige toneel-avond in Breedenbroek. Een heel goed begin van het nieuwe jaar. Komende zondagmiddag 4 februari kun je nog gaan kijken. Ik zeg: doen.